Uncategorized

Zuinig zijn en hard werken

Terwijl iedereen predikt dat we meer uit moeten geven om de economie als een mooie geoliede machine te laten draaien zijn er ook andere stemmen te horen. Deze week las ik een column op z24 van Arend van de Berg. Hij is een heel andere mening toegedaan en oppert het idee dat het wellicht dit advies voor s’lands economie wel het beste is maar voor jou als persoon andere wegen beter bewandelbaar zijn. Een paar voorbeelden. Stel je wilt een huis kopen. De hypotheekregels zijn flink aangescherpt de afgelopen jaren en je moet voor de aankoop van onroerend goed tegenwoordig flink wat eigen geld meebrengen. Dus wat moet je doen? Juist; sparen!

Heb je al een eigen huis dan is het verstandig wat te sparen als buffer zodat je de hypotheek wat in kunt lossen als de huizenprijzen nog verder zakken of je geen autolening hoeft te nemen. Sparen is ook een goed idee in verband met de oplopende werkeloosheid van het moment. Wat geld achter de hand hebben voor de toekomst klinkt niet slecht.

De vraag is dan natuurlijk wel hoe we ons land economisch gezien gezond gaan houden asl er meer gespaard gaat worden. Het antwoord op deze vraag is oer-Hollands en simpel; langer (dus pensioen leeftijd verhogen ) en harder werken. met name in het aantal uren van de parttimers zit veel ruimte. veel partners werken 16 uur, als deze 24 uur zouden gaan werken geven we de economie al een enorme boost en hebben zelf meer financiële armslag.

Natuurlijk gaan er nu meteen stemmen op die zeggen; we willen wel werken maar er is geen werk. Arend van de Berg denkt dat dit probleem zich vanzelf op gaat lossen omdat Nederland aan het vergrijzen is en binnen enkele jaren een enorm gedeelte van de huidige ‘werkers” met pensioen zullen gaan. Met name de overheden zijn erg vergrijsd en zullen in de komende jaren veel nieuwe arbeidskrachten nodig hebben.

De arbeidsmarkt zal flink aangepakt moeten worden om deze plannen te realiseren. Ontslagrecht zal veranderd moeten worden zodat bedrijven gemakkelijker van mensen afkunnen, hierdoor zullen ze sneller nieuwe werknemers aannemen. Arend van de Berg stel verder dat een kortere maar hogere WW uitkering met intensieve begeleiding en bijscholing naar voorbeeld van andere omliggende landen als Denemarken en Duitsland.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *